Neem jij ook de veiligheid mee naar het werk?

De receptioniste heeft alvast haar veiligheid mee op zak : haar ontwapende glimlach.
Om al jouw werknemers veilig te stellen is er echter meer voor nodig!

Klaar voor de week van de veiligheid?

5 belangrijke elementen rond veiligheid om over na te denken!

  • Voel je jou steeds veilig?
    Is dit een valse of oprechte gedachte? Net wanneer de gewoontes en de routine toenemen, stijgt het gevaar.  De beenhouwer die vlotjes het vlees in stukjes hakt, de stellingbouwer die als een speedy gonzales zijn stelling in mekaar timmert.  Zo kunnen we nog een aantal jobs opsommen.
    Uiteraard word je expert in een aantal handelingen.  Echter alert blijven is de boodschap!
  • Wees altijd voorbereid op het onvoorbereide!
    Ooit al eens een uitbrekende brand meegemaakt?  Heb je uitbrekende ‘chaos’ onder controle op zo’n moment?  Ben je voorbereid en ken je nog jouw brandblusoefening?  Laat er geen gras over groeien om deze oefeningen af en toe op te frissen.
    De soorten brandbare producten in een bedrijf nemen toe!  Het bedrijf breidt uit en evacuatie-routes dienen aangepast te worden!  Het aantal nieuwe mensen in het bedrijf neemt toe en kennen de juiste acties nog niet!  Voor je het weet biedt er zich morgen een ‘onvoorbereide’ situatie aan.  Zorg ervoor dat de mensen in jouw bedrijf voorbereid zijn op het onvoorbereide!
  • Als je van mensen houdt, leer je hoe je hen professionele hulp kan bieden in geval van nood!
    De meeste mensen vinden hun vrienden en familie heel kostbaar.  Ze zouden alles doen om hen te helpen.  En toch weten we vaak nauwelijks hoe te handelen om hun leven te redden bij fysische nood.  We leren heel veel op de schoolbanken.  Toch is dit nog steeds geen standaardopleiding in ons schools traject. Waarom achterwege blijven met EHBO cursussen als volwassene? Je kan hiermee een levend verschil maken door adequaat te reageren binnen de eerste minuten. Meer nog, naast familie en vrienden kan je ook jouw collega’s op het werk bijstaan bij kleine of grote ongevallen.
  • Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid.
    Neemt iedereen de veiligheidsregels ter harte of zijn er die anderen net in gevaar brengen door dit niet te doen? Veiligheid is geen samenraapsel van wetten en procedures.  Veiligheid is mekaar dagelijks continu stimuleren om gevaren te lijf te gaan, verbeteringen door te voeren, het goede voorbeeld te tonen, alert te blijven voor mekaar en ieders verstrooidheden.
    Kortom, veiligheid is ‘werk in permanente uitvoering’, geen slapende procedure.
  • Veiligheid is geen 9 to 5 job!
    Waarom ben je behoedzaam voor jouw lichaam enkel tijdens de job? Vaak past men consequent de goede rug-voornemens toe op het werk.  Eenmaal buiten de bedrijfsmuren vergeet men ineens alle voorzorgsmaatregelen.  We werken onbezonnen in de tuin of sleuren overmoedig aan die zware kast.  Plots vergeten we ‘lief’ te zijn voor ons lichaam!  Wat op het werk kan, kan ook thuis!

Wacht niet op het perfecte moment om veiligheid toe te passen! Pak het moment! En maak het veilig!

Wijnmaand 2017

Wist u dat u ook een aantal veiligheidsopleidingen kan terug vinden op Open aanbod thema veiligheid